Geschiedenis

De Noordermarkt is een plein in de Jordaan, een buurt in het centrum van Amsterdam. Het ligt aan de Prinsengracht ter hoogte van de Westerstraat. Op het plein staat de Noorderkerk.

Aan de noordoostzijde staat het beeld Woutertje Pieterse en Femke, uit 1971 door Frits Sieger. Bij de ingang van de kerk staat een bronzen beeld van drie vrouwen met de titel: Eenheid de sterkste keten (1987), ter nagedachtenis aan het Jordaanoproer in juli 1934, door Sofie Hupkens. Aan de gevel van de kerk zijn plaquettes aangebracht ter herinnering aan de oproep tot de Februaristaking en ter nagedachtenis van tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen buurtgenoten.

Bij de aanleg in 1616 werd het plein de Prinsenmarkt gedoopt, naar de Prinsengracht. Na de voltooiing van de Noorderkerk in 1623 verdrong de naam Noordermarkt de door het stadsbestuur gegeven naam Prinsenmarkt. Tot 1655 werd het plein grotendeels ingenomen door het naast de kerk gelegen kerkhof.

Sinds 1987 wordt op zaterdag een deel van het plein gebruikt voor de boerenmarkt, waar biologische producten worden verkocht. Op de Noordermarkt wordt op maandag en zaterdag markt gehouden.

De boerenmarkt is een initiatief geweest van de toenmalige horeca ondernemer van cafe Winkel.

De markt begon in ’87 met een handjevol biologische producenten en is uitgegroeid tot de grootste biologische boerenmarkt van Nederland.